• Pride Walk Amsterdam 2019

REMEMBER THE PAST, CREATE THE FUTURE

Remember the Past, Create the Future

PRIDE WALK 2019

Thema 2019: Remember the past, create the future

Voor de internationale Pride beweging is 2019 een bijzonder jaar. In juni is het 50 jaar geleden dat er in New York bij het Café de Stonewall Inn rellen uitbraken. Na jaren van treiterijen en geweldplegingen door de politie besloot het bezoekende publiek terug te vechten. Onder de mensen die terugvochten waren veel travestieten en transvrouwen. Die avond was de start van de Pride-revolutie.

Vanwege het Stonewall 50 jubileum is ons thema dit jaar ‘Remember the past, create the future’. Geschiedenis is belangrijk om te begrijpen waar je vandaan komt en waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Het geeft je een goede basis om na te denken over de toekomst en hoe we dingen kunnen bereiken.

In de Pride Walk wordt het thema uitgebeeld met borden waarop een mijlpaal of persoon uit het verleden (remembering the past) wordt getoond of een doel voor de toekomst wordt weergegeven.

Yelena Grigoryeva

De Pride Walk 2019 wordt opgedragen aan Yelena Grigoryeva. Deze LHBTQI+-activiste werd afgelopen zondag vermoord in Sint Petersburg. Grigoryeva zou al langere tijd doodsbedreigingen ontvangen vanwege haar inzet voor de Russische LHBTQI+-beweiging. Zo was ze vaak aanwezig bij protesten en manifestaties. Daar droeg ze borden met teksten als: ‘In Rusland zijn meer dan vijf miljoen mensen gay. Vanwege gestoordheid en haat moeten ze in het geheim leven.’ Tijdens de Pride Walk Manifestatie op het Homomonument staat een foto van Grigoryeva op het podium. Vervolgens wordt die foto voor de demonstratie uit gedragen door activist Kirill Khattoev die haar persoonlijk heeft gekend. Zie hier het filmverslag van de NOS.

Pride Walk Manifestatie

Van 11:00 tot 12:00 uur vindt er op het Homomonument een Manifestatie plaats op het Homomonument. Hierbij zullen mensen uit verschillende groepen van onze community spreken.

Ellie Lust Presentatrice
Wielie Elhorst Predikant PKN
Frits Huffnagel Voorzitter Pride Amsterdam
Femke Halsema Burgemeester Amsterdam
Astrid Oosenbrug Voorzitter COC Nederland
Tieneke Sumter Voorzitter Survibes
Remy Bony Activist en onderzoeker
Peter Alexander Wilson Ambassadeur Verenigd Koninkrijk
Ginevieve Lieuw Lid College voor de Rechten van de Mens
Dinah Bons Strategisch directeur Trans Gender Europa
Leo Schenk Activist, uitgever ‘Hello Gorgeous’
Raisa Sambo Davis Stichting 3Layers Foundation for Equality

Bijschrijving Inventaris Immaterieel Erfgoed

Pride Amsterdam wordt officieel bijgeschreven in Inventaris Immaterieel Erfgoed van Nederland. Dat heeft het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland bekend gemaakt. Bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland geeft aan dat een erfgoed-gemeenschap, in dit geval de Pride-gemeenschap, zich actief en bewust inzet voor de toekomst van haar immaterieel erfgoed. Het draagt bij aan bewustzijn van het belang van dit erfgoed binnen en buiten de gemeenschap. De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland is een middel om te helpen in de borging van het erfgoed.

De bijschrijvingceremonie vindt plaats op zaterdag 27 juli tijdens Pride Walk. De bijschrijving zal – samen met de gemeente Amsterdam, het Rijksmuseum, KIEN en Pride Amsterdam op het Museumplein plaatsvinden.

Route

In verband met de bijschrijvingsceremonie wordt de route van de Pride Walk hiervoor speciaal aangepast. De stoet zal onder het Rijksmuseum doorlopen richting concertgebouw. Onder het motto ‘materieel erfgoed meets immaterieel erfgoed’ zal bij het Rijksmuseum is het museum speciaal voor die dag in regenboogkleuren gehuld. De route is als volgt: Homomonument – Paleisstraat – Dam – Rokin – Munt – Vijzelstraat – Weteringschans – Rijksmuseum – Museumplein – Hobbemastraat – Stadhouderskade – Vondelpark Openlucht Theater.

Vlaggen

Als belangrijk onderdeel van de Pride Walk dragen we de vlaggen mee van de landen waar homoseksualiteit in het wetboek van strafrecht staat. De Pride Walk volgt qua vlaggen de lijst van de International lesbian, gay, bisexual, trans and intersex association (ILGA). Voor de ILGA landenlijst 2019 klik hier.

Voor een visueel overzicht van de complete ILGA State Sponsored Homophobia 2019 datasetlijst klik op deze kaart.

Voor meer informatie ga naar de website van de organisatie 76Crimes. Deze organisatie houdt nauwgezet de vinger aan de pols van de anti-homowetgeving en de strijd om deze af te schaffen.

Equal Rights Coalition

Sinds 2016 loopt de Equal Rights Coalition mee met de Pride Walk. De Equal Rights Coalition is een alliantie van meer dan 40 landen die zich inzetten voor de bevordering van de rechten van LHBTQI+ mensen over de hele wereld.

Gay Liberation Now
Stop Killing Trans
Black Lives Matter
We are not sick